Börja hoppa fallskärm med Sundsvalls Fallskärmklubb

Har du undrat varför människor hoppar fallskärm? Är det frihetskänslan att sväva mot marken under fallskärm? Frifallet i 200 km/h? Gemenskapen? Det är en svår fråga att besvara, det måste upplevas!

Som medlem i Sundsvalls Fallskärmsklubb, nordens familjäraste, blir du en del av en ideell verksamhet med fina faciliteter, flygfält och flygplan som ger dig goda hoppmöjligheter. Dessutom blir du del av en unik gemenskap med massa nya hoppkompisar, grillkvällar, evenemang, vidareutbildningar mm. Till oss kommer fallskärmshoppare från hela världen för att umgås, utvecklas och tävla.

Utbildningen – SFU

Med ett fallskärmscertifikat i handen är det bara din fantasi som sätter gränser för vad du kan hitta på i luften. Certifikatet du får efter genomförd och godkänd kurs är giltigt i hela världen. I Sundsvalls Fallskärmsklubb använder vi en kursform som heter SFU (Svensk Fallskärmsutbildning) som omfattar ca 30 timmar teori samt 16 st fallskärmshopp.

Teorikursen

Teorikursen syftar till att du ska få en så bra grund som möjligt att stå på inför dina kommande fallskärmshopp.

I teorikursens pris ingår:

 • Medlemskap i Sundsvalls Fallskärmsklubb
 • Medlemskap i Svenska Fallskärmsförbundet
 • Medlemskap i Svenska Flygsportförbundet, KSAK
 • Svenska Fallskärmsförbundets försäkring
 • Kursboken “Hoppa fallskärm”
 • Prenumeration på förbundstidningen Svensk Fallskärmssport
 • Lån av utrustning

Den praktiska utbildningen i korthet

 • Vindtunnel – Den inledande fasen av fallskärmsutbildningen kan inkludera träning i en vindtunnel, beroende på vilka förutsättningar som råder för den aktuella säsongen. Vindtunneln ger dig som elev möjlighet att simulera fritt fall i en kontrollerad miljö och tillåter dig att på ett säkert sätt träna på grundläggande färdigheter innan du gör ditt första riktiga hopp från ett flygplan. Om du har genomfört ett godkänt insteg med tunnelträning enligt Svenska Fallskärmsförbundets utbildningsplan så kan de två första hoppen (efter tandemhoppet) genomföras med en instruktör istället för två.

 • Tandemhopp – Det allra första hoppet är alltid ett s.k. tandemhopp där du sitter ihopkopplad med en erfaren instruktör. Det ger dig möjlighet att uppleva fritt fall och fallskärmshoppning utan att behöva hantera all utrustning eller ta eget ansvar för navigering eller landning.

 • Hopp med instruktör – Under denna fas av utbildningen hoppar du från flygplanet tillsammans med instruktörer som bedömer och korrigerar din fallställning. När fallskärmen har löst ut navigerar du självständigt ner till marken.
 • Solohopp – När du har uppvisat tillräckliga färdigheter kommer du att genomföra ett antal solohopp. Under solohoppen hoppar du självständigt från flygplanet och är ansvarig för att hantera hela fallskärmshoppet från start till landning.

Priser

Hela kursen får man räkna med kostar mellan 16 000 – 18 000 kr, beroende på hur man vill dela upp kostnaden. Dessutom tillkommer kostnaden för den läkarundersökning (se FAQ) som måste göras innan kursstart (ca 1 500 kr).

Kontakta oss på e-postadressen nedan om du vill veta mer om prisupplägget.

Frågor och svar

Svar på de vanligaste frågorna har vi samlat under vår FAQ.

Kontakta oss

Du är välkommen att kontakta oss med dina funderingar via e-post: kurs@frifall.com.

Kursdatum 2024

 • v. 22 – Fredag till söndag (teori)
 • v. 24 – Fredag till söndag (teori och examination)
 • v. 25 – Hela veckan (hoppning)

Årets kurs kommer inte att inkludera träning i vindtunnel.